Zonder een goed paar scherpe schaatsen komt u op het ijs niet vooruit. Besteed daarom de nodige aandacht aan het slijpen van de schaatsen en onderhoud ze op een goede wijze.
Benodigd slijpmateriaal
Slijpen in de praktijk
Onderhoud schaatsen
Benodigd slijpmateriaal
- Een slijpblok
- Een slijpsteen met een grove en een fijne kant
- Een afbraamsteentje
- Een droge doek
- Eventueel een polijststeen om de ijzers extra glad te maken, rij en polijstolie
N.B. Hoe goed u ook slijpt, het oppervlak van de slijpsteen vertoont na enige tijd holle gedeelten. Dat is te verhelpen. Strooi wat slijpkorrels op de glasplaat en haal de steen er overheen. Na een tijdje is de slijpsteen weer als nieuw.
Slijpen in de praktijk
- Controleren:
Controleer de ijzers op oneffenheden, de ronding en verwijder eventuele roestplekjes. - Schaatsen in slijpblok plaatsen:
Plaats de schaatsen omgekeerd in het slijpblok. De rechter schaats links, de linker schaats rechts. De punten naar dezelfde kant. Zet de schaatsen goed vast en controleer of ze even hoog zitten. - Grof slijpen:
Begin met grof slijpen. Het slijpen gaat het beste als u de schaatsen recht voor u heeft. Pak de steen aan de uiteinden vast en ga in schuinvoorwaartse richting over het ijzer. Slijp eerst van links naar rechts, de steen steeds een steenbreedte naar voren brengend. Daarna van rechts naar links. Slijp overal evenveel en met dezelfde druk, zo behoudt u de ronding waarin de schaatsen geslepen zijn. Gebruik bij het slijpen zoveel mogelijk de hele steen, zo blijft de steen langer vlak, waardoor het resultaat beter wordt. Slijp tot de ijzers scherp zijn. Dit kunt u controleren door met de nagel langs het ijzer te raspen, zowel aan de binnen- als de buitenzijde. - Polijsten:
Zijn de schaatsen scherp, dan polijst u met de fijne kant van de steen, waarbij u dezelfde methode toepast als bij grof slijpen. De laatste slagen van de slijpsteen worden in de lengterichting gemaakt om dwarsstreepjes op de glijdvakken te verwijderen. - Bramen verwijderen:
Als de schaatsen zijn geslepen, blijven er zogenaamde bramen (soort weerhaakjes) achter op het ijzer. Deze zijn te voelen door een nagel langs het ijzer te laten gaan (naar het glijdvlak toe). Door met een braamsteentje over de zijkant van het ijzer te gaan, verwijdert u de bramen. Het braamsteentje moet daarbij volledig op het ijzer drukken. - Punt en achterkant ijzer afronden:
De achterkant van het schaatsijzer is vaak recht en daardoor een gevaar voor een ander als je valt. Rond deze achterkant af. Dat voorkomt blessures. Ook de punt aan de voorzijde van de schaats kun je het beste afronden. Vooral op natuurijs heeft een lange punt nadelen. Omdat natuurijs veel oneffenheden en scheuren heeft, is de kans dat u onderuit gaat met een lange punt groter. Met een afgeslepen punt schaatst u als het ware de scheuren weer uit. Het “bootje” effect.
Onderhoud van schaatsen
- Droog de ijzers na het schaatsen direct af (ijs, sneeuw, dooiwater). Doe dit thuis nogmaals (condens!). Zo voorkomt u roest.
- Gebruik de schaatsbeschermers alleen om op te lopen. Laat de schaatsen nooit in de beschermers zitten.
- Vet de schaatsijzers na het schaatsenseizoen licht in.
- Poets het leer van de schaatsschoenen op.
- Laat natte schaatsen (ijzers of schoen) nooit drogen bij de verwarming.